Interview met Indebuurt.nl

Binnenkijken bij textieldrukkerij Groenewas: ‘Het begon met een zeefraam op de keukentafel’

Door Sanna Schoonenberg 21 juni 2020

In de enorme fabriekshal van de Vasim zit de creatieve werkplaats van Groenewas. Vijftien jaar geleden drukte Sascha de Grave zijn eerste shirtjes met een zeefraam op zijn keukentafel. Inmiddels heeft hij de bekendste textieldrukkerij van Nijmegen. Sascha: “Het is een uit de hand gelopen hobby”. Wij keken binnen bij Groenewas, kijk je mee?

Het begin

Het begon allemaal met de start van een eigen t-shirtlabel. Sascha kwam er samen met zijn toenmalige compagnon achter dat de kwaliteit van de gedrukte prints niet altijd even goed zijn. Vanuit daar ontstond het idee om dat zelf te gaan doen. Hij vertelt: ”Onze eerste zelf bedrukte shirts verkochten we op het Valkhof Festival. Daar hadden we onze eigen stand. We hadden duizend shirts van biologisch katoen bedrukt, gewoon vanaf de keukentafel met een zeefraam. Later kwamen we erachter dat het niet zo handig was om de kleuren geel en zwart te gebruiken in Nijmegen. Dit zijn natuurlijk de kleuren van Vitesse, haha. Maar het zeefdrukken beviel. We gingen onze ideeën steeds verder uitwerken.”

Broedplaats

Niet veel later huurde Sascha een ruimte in de Vasim. ”We kregen de kans om hier een stuk ruimte te huren. Het was toen nog een gigantische ruimte, die we nog niet volledig konden vullen. Toch grepen we die kans meteen. Het is een omgeving met heel veel creatieve mensen. Je hebt er de ruimte om te krimpen en te groeien. Dat maakt de Vasim zo’n fijne werkplek. Elke ondernemer draagt daar op een unieke manier bij, het zijn allemaal makers. Je kan in je eigen huis naar de timmerman lopen: je hoeft het gebouw niet uit. Als je lang genoeg zoekt, dan vind je hier toch wel wat je nodig hebt. ”

Groenewas zichtbaar in Nijmegen

Groenewas heeft in de loop der jaren onwijs veel shirts bedrukt. En dan ook voor véél Nijmeegse ondernemers! Denk aan festivalshirts voor Drift om te dansen, stoffen tasjes voor winkel Make My Day, en shirts voor skateshop 24/7. Maar ook werkkleding voor bijvoorbeeld de horeca. Het zijn er zoveel, dat Sascha overal in de stad de shirts van Groenewas weer tegenkomt: ”Tijdens een hapje eten, op een festival en zelfs in de kroeg. Je kan nergens in Nijmegen komen zonder een van onze shirts tegen te komen. Wanneer ik in een Nijmeegse kroeg ben, is er altijd minstens één iemand die een shirt van ons draagt. Leuk om te zien!”

Zo duurzaam mogelijk

Groenewas is uitgegroeid tot een toonaangevende textieldrukkerij. Wat ze uniek maakt? Het oog voor duurzaamheid. De shirts die je er afneemt zijn duurzaam geproduceerd en gemaakt van biologische materialen. Bij elke stap in het drukproces wordt nagedacht over de meest duurzame manier van drukken. Zo wordt er inkt gebruikt die waterbasis is. Bij Groenwas worden shirts op verschillende manieren bedrukt, me meest voorkomende is de zeefdruk.

200 bedrukte tentjes

Sascha legt uit dat klanten vaak al een lange weg hebben afgelegd, voor ze bij Groenewas uitkomen. Bij andere drukkerijen konden ze vaak niet terecht met hun wensen. “Deze bedrijven vinden duurzaamheid vaak belangrijk, zijn op zoek naar iets specifieks en vinden het niet erg om iets meer te betalen voor producten van goede kwaliteit. Daarnaast is bij ons bijna alles mogelijk. Zo bedrukten we laatst potloden en binnenkort tweehonderdtwintig tentjes. Deze moet je dan stuk voor stuk uitpakken, op de drukplaat leggen en weer opvouwen. Niets is te gek.”

Terug